Ideje za web biznis

Ožujak 4, 2010

Završavate fakultet? Vaš stalan posao vam je dosadan? Dobili ste otkaz?… Pritom vam se čini da neki klinci na internetu stvaraju milijune, a da zapravo spavaju do 12h, rade od doma i da sve u svemu rade puno manje nego što bi vi mogli. Vi bi zapravo sa svojim entuzijazmom, profesionalizmom, znanjem, analitičkim sposobnostima i svim ostalim cijenjenim kvalitetama znatno unaprijedili nečije poslovanje ili čak možda pokrenuli svoju firmu?

Možda ću zamoliti svog kolegu Jana Jileka da obogati ovaj tekst sa idejama kako pridobiti investitora, jer ima iskustva u tome i na lokalnoj (HR), regionalnoj (SI) i na globalnoj razini (PL, EU), no do tada se neću osvrtati na taj dio….osim jedne rečenice – novci će vam trebati u ovom poslu, kao i u svakom drugom.

No. postoji i drugi način!

Ako stvarno vjerujete u svoj projekt onda je pretpostavka da će on vrijediti milijune za nekoliko godina, i da će od tog posla živjeti više ljudi. Također pošto ste vi novi u svom poslu, a imate određenih kvaliteta, razmislite o okupljanju iskusnog tima različitih profila ljudi, koji će postati vaši partneri. Na taj ćete način kratkoročno profitirati stoga što ipak niste trebali naći investitore. Dugoročno gubite dio u svojem projektu. Međutim dugoročno isto tako dobivate i lojalnije radnike. Ostaje jedino pravo pitanje – motivacije, koja je pogotovo teška u ovakvim godinama, kad se ne vidi plod vašeg rada.

Zato postoji samo jedna formula uspjeha (po skromnome mišljenju autora ovog teksta):

1. Programeru uvijek dajte % u firmi. Programer je najveća početna stavka, a dugoročno ćete isto trebati dodatni razvoj, održavanje…$$$

2. Dizajner – ista priča, samo manje %

3. Voditelj projekta, direktor – to ste možda i vi… a možda ste vi odlični u nečem drugom, a ne u vođenju projekata. Nađite pravu osobu i ponudite joj iste uvjete kao i programeru.

4. Ostali, koji će raditi na vašem projektu neka budu plaćeni. Minimalac + provizija usmjerena na ciljeve.

Ostajete sa malo postotaka u svome poduzeću, ali već sada imate dobre temelje za uspješnu firmu.

I na kraju, da ostanem u duhu naslova ovog posta, navesti ću ovdje nekoliko ideja za web site, web biznis, za koje nemam vremena, a trenutno ni novaca pokrenuti:

1. Site namijenjen muškarcima – toga strahovito nedostaje na HR www podneblju. Naravno ima nekoliko site-ova koji mogu ući u tu kategoriju, ali za žene recimo postoji 10ak stranica. A svi znamo da su muškarci jednostavniji, zar ne?

– ako ste pročitali prethodni post, možete primijetiti da je ova ideja dobra jer spada u nišu, a to svakako ima svoju budućnost

2. Web biznis – po svemu sudeći nije baš isplativ u HR. Ovdje bi bilo potrebno se orijentirati na izvoz, a tu su neka druga pravila igre.  No prema napisima u novinama izgleda da 5 minuta sa svojim shout’em i sl. produktima uspješno rade za strane firme. Ali evo ideje i za našu zemlju. Izrada Facebook aplikacija se pokazala vrlo unosnim poslom, mada svaka čast DRAP-u, koji su se u dvije godine uspjeli nametnuti cijelom tržištu. I sretno vama u borbi sa njima 😉

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: